Tidlig opsporing
Tidlig opsporing handler om at finde og hjælpe børn og deres familier, før tingene går skævt. Det handler altså om at reagere i tide
Når du som professionel oplever et barn eller en ung, der ikke trives eller ikke udvikler sig hensigtsmæssigt, er det vigtigt, at du på et tidligt tidspunkt deler bekymringen med dine kolleger/din leder. Det er også vigtigt, at du tidligt får involveret forældrene i den bekymring, du har for barnet, med henblik på sammen at finde løsninger på barnets vanskeligheder.
Du skal være opmærksom på, at barnet er part i sin egen sag og skal inddrages, når det er fyldt 15 år.
I dialog med forældrene kan du konkretisere bekymringen og følge op med mere systematiske observationer af barnets udvikling og trivsel, ligesom du kan indsamle oplysninger fra kolleger, som kender barnet.
Når du skal beskrive barnets udvikling, trivsel og vanskeligheder, kan du anvende Trivselslinealen. I den sammenhæng skal du overveje om:
- bekymringen viser sig at være ubegrundet, og at der derfor ikke er baggrund for at foretage videre
- problemerne kan løses i samarbejde med forældrene
- der er brug for inddragelse af andre professionelle via Familien i Centrum
- situationen er så alvorlig, at der skal laves underretning
Læs mere om
Alkohol og misbrug
Alkohol og misbrug
Sorg - sygdom og dødsfald
Mange flere børn og unge, end mange regner med, oplever dødsfald i familien. At miste en forælder, en søskende eller en anden person, man holder meget af, er noget af det værste, et barn kan komme ud for. Desuden kan det være en stor belastning at have livstruende sygdom tæt på livet i familien. Når det sker, er det for de fleste godt at have nogen at dele sine mange følelser med.
Psykisk sårbar - ondt i livet
Psykisk sårbar - ondt i livet
Traumatiserede flygtninge
I Frederikshavn kommune er arbejdet med flygtningefamilier og -børn med traumer et særskilt fokusområde, da flygtninge med traumer hører til en af de socialt mest udsatte grupper i Danmark
Fysiske, psykiske eller seksuelle overgreb
Sager, der indeholder overgreb mod børn, er altid vanskelige at håndtere. De kræver ofte en hurtig stillingtagen til ansvarsfordeling og handling, samt en tværfaglig koordineret indsats. Samtidig er det ofte personligt belastende at arbejde med dette område, hvorfor det er vigtigt at man som fagperson er klædt godt på
Bekymrende fravær
Børns fravær i dagtilbud og skoler kan have store konsekvenser for børnene – både i barnets nutid og fremtid. Derfor har vi fokus på børns fravær og vurderer løbende om et barns fravær er nået et niveau, hvor det går ud over barnets læring og trivsel, personlige og sociale udvikling.
Børn, der vokser op i hjem med psykisk sygdom
310.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller mor med en psykisk sygdom, og derudover antages det, at mindst 30.000 børn har en søskende med en psykisk sygdom. Vokser et barn op i en familie med psykisk sygdom, risikerer barnet i langt højere grad end andre børn at komme i social og faglig mistrivsel samt på længere sigt selv at udvikle psykisk sygdom.