
Det er karakteristisk for disse borgere, at traumet oftest ikke er den eneste udfordring, da det afspejler sig i fysiske, psykiske og sociale symptomer, og der kan derudover være andre fysiske, psykiske og sociale problemer.
Udviklingsprojekt for traumatiserede flygtningefamilier
Karakteren af de traumeramte flygtninges problemer betyder i mange tilfælde, at flygtninge er i berøring med mange forskellige kommunale aktører og forvaltninger.
Projektets primære målgruppe er flygtningefamilier, der har traumer, med hjemmeboende børn i alderen 0-18 år, hvor børn eller forældre lider af traumer. Hertil uledsagede flygtningebørn under 18 år, som lider af traumer.
Målgruppen omfatter både ny ankommende flygtninge under integrationsloven og herboende flygtninge.
Via projektets opsporings- og identifikationsværktøj skal familier, som er i målgruppen, opspores, identificeres og visiteres til projektet.
Behandlingsindsatsen i projektet er en socialfaglig behandling, som er baseret på en narrativ eksponeringsterapi (I-NET) udviklet af traumespecialister hos den internationale bistandsorganisation Victims’ Voice og af traumespecialister hos Integrationsnet.
Formålet med behandlingen er at reducere traumesymptomer i familien og derved skabe mulighed for, at familien kommer i bedre trivsel og får bedre forudsætninger for at integrere sig i Danmark og deltage i hverdags- og samfundslivet- herunder selvforvaltning og selvforsørgelse.
Behandlingen evalueres ved hver session via Feedback Informed Treatment (FIT), for at sikre progression i forhold til effekt og behandlingsalliancen.
Det er forskelligt, hvordan flygtninge oplever og håndterer traumer, og det kan være vanskeligt som fagperson at få øje på. Derfor kan det være godt at være opmærksom på ydre kendetegn hos traumaramte flygtninge.